Grijze parkeergarage krijgt groene gevel

In opdracht van Unibail Rodamco en de gemeente Zoetermeer is een grote stap gezet in het duurzaam maken van winkelcentrum Stadshart van Zoetermeer. Sempergreen® Vertical Systems installeerde onlangs een groene gevel met een oppervlakte van maar liefst 274 vierkante meter op de parkeergarage van het centrum. Deze groene gevel biedt in al zijn facetten een duurzame oplossing.

Het resultaat is een prachtige groene gevel opgebouwd uit 686 voorbegroeide Flexipanels. Binnen twee weken werd de grijze parkeergarage omgetoverd tot een weelde aan groenschakeringen.

De opdrachtgever wilde dat de groene gevel duurzaam en waterbesparend is. Voor de toediening van de voeding van de gevel is daarom gekozen voor een volledig internet-gestuurd irrigatiesysteem, gecreëerd door Mastop Totaaltechniek BV. Het systeem meet vocht, temperatuur en CE-gehalte en stelt de waterafgifte hierop af. Het lekwater dat van de gevel loopt, wordt opgevangen in een 1000 liter vat en wordt van hieruit hergebruikt voor de voeding van de planten. Zo wordt uiterst zuinig water gegeven. Winterharde planten, geschikt voor zowel zon- als schaduwlocaties, vormen de basis van de groene gevel. De gevel blijft zo het gehele jaar gegarandeerd groen. Door het toepassen van diverse bladsoorten voor heesters en vaste planten krijgt de gevel een prachtige kleurvariatie door de seizoenen heen.

Bron: www.dakengevelgroen.nl