Terugblik op één jaar groene gevel in het centrum van Rotterdam

‘Minder kinderziektes dan gevreesd’

De grootste groene gevel van Europa – project GreenPark bij parkeergarage Westblaak in Rotterdam – heeft afgelopen september zijn eerste verjaardag gevierd. De nu nog grotendeels grijze parkeerkolos in hartje Rotterdam heeft sinds een jaar met het architectonische groensysteem Greenface groene accenten gekregen. Over twee jaar echter is de situatie dus anders en zal er van de 5.000 m2 betonnen gevel niets tot weinig meer te zien zijn.

Vakblad Dak & Gevelgroen kijkt terug op het project en spreekt met de belangrijkste opdrachtgevers: wat zijn de resultaten tot nu toe?

Een paar groene korven boven de entree vande parkeergarage aan de Hartmanstraat wijzen de zoekende automobilist op de verborgen locatie van de groene parkeergarage. De nu nog grotendeels grijze parkeerkolos in hartje Rotterdam heeft sinds een jaar met het architectonische groensysteem Greenface groene accenten gekregen. Aan de gevel bevestigde draadkorven herbergen 465 bakken met Hedera.

Het geheel is na één jaar groei bepaald nog geen groene oase. Over twee jaar echter is de situatie totaal anders en zal er van de 5.000 m2 betonnen gevel niets tot weinig meer te zien zijn. Zo is althans de stellige overtuiging van Bouwens, Moolenburgh en Hofstra. Het groensysteem Greenface heeft zowel van de opdrachtgevende als van de uitvoerende partij drie jaar de tijd gekregen om zijn vergroeningswerk te voltooien.

Opdrachtgever West Star
De parkeergarage maakt onderdeel uit van het Westblaakgebouw en is eigendom van Christian Stadil van de Deense multinational Thornico en kledingmerk Hummel. Omdat het Deense familiebedrijf duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, hebben Stadil en zijn Nederlandse vastgoeddirecteur Ronald Bouwens (West Star Management) het initiatief genomen om de Rotterdamse parkeergarage te vergroenen. Dit alles vanuit de gedachte: verantwoordelijkheid nemen voor bedrijvigheid. Bouwens: “De unieke aspecten van de groene gevel aan deze parkeergarage zijn: architectonische meerwaarde, de omvang van het gehele project, een lichtgewicht constructie, zelfdragende structuur en het kostenaspect. Groen van deze omvang is echt uniek in de binnenstad. Elke 25 m2 groene gevel komt straks overeen met de fijnstofopname van één boom. Dat betekent dat je 200 bomen zou moeten planten om uiteindelijk hetzelfde
resultaat te bereiken.”

Kinderziektes
Eén jaar groene gevel betekent ongetwijfeld ook één jaar diverse kinderziektes? Moolenburgh: “Je houdt er in het begin zeker altijd rekening mee. Toch is het allemaal bijzonder meegevallen. Wij hadden meer kinderziektes gevreesd, zeker als gevolg van de strenge winter die al in november 2010 begon en aansluitend het extreem droge voorjaar. De planten zijn in deze testfase eigenlijk boven verwachting gegroeid.” Bouwens heeft er volledig vertrouwen in en met een gerust hart laat hij weten: “Na drie jaar is het ijkpunt. Dat hebben deskundigen, gemeente en partners afgesproken.”

Beregening
Een van de meest essentiële onderdelen van het hele project staat verstopt onder in de kelder van de parkeergarage. Waterbakken, filterinstallatie, elektronische regelkasten en een compressietank moeten zorgen dat de gevelbeplanting niet te weinig, maar ook niet te veel vocht en voeding krijgen. De door Mastop Totaaltechniek geleverde watertechnische installatie bestaat onder meer uit twee bufferbakken van elk 220 m3 voor de opvang van het regenwater dat van de parkeergarage afkomstig is. Een filterinstallatie ontdoet het water van olie en vetten. Vanuit drie zogeheten breaktanks wordt de beplanting volledig geautomatiseerd van water en voedingsstoffen voorzien.