Bomen telen op het water

Boskoopse tuinderij doet proef met drijvende teeltvloer om ‘land’ te winnen

REPORTAGE gepubliceerd  in Trouw, vrijdag 30 september 2011
Fleur Wirtz

Het land lijkt op het water te drijven in Boskoop, bij Gouda. Een netwerk van sloten en plassen omsluit de smalle percelen van tuinders en boeren. De weinige grond die er is zakt langzaam weg en moet geregeld worden opgehoogd. Dat Nederland waterland is wordt bij het zien van dit landschap akelig duidelijk.

Drijvende Teeltvloer Mastop

Tuinderij Rijnbeek zoekt naar manieren om met het ruimtegebrek in het drassige land om te gaan. Een grote sloot deelt het terrein van het familiebedrijf in twee percelen. Planten en bomen in verschillende kleuren groen staan er tot in de verte in potten opgesteld. Op die sloot drijft sinds kort een vloer waar binnenkort ook planten op kunnen worden gezet. Anton Rijnbeek junior: “Zo kunnen we de ruimte die nu water is benutten.”

De techniek voor de drijvende vloer is ontwikkeld door Flexbase, een samenwerkingsverband tussen bouwbedrijf Dura Vermeer en piepschuimfabrikant Unidek. “Drie jaar geleden was er vraag naar drijvende sportvelden”, vertelt Henk Slappendel, directeur bij Dura Vermeer Zuid West. “Dat idee is nog niet toegepast, maar de techniek is dezelfde.”

Het deel van de vloer dat ervoor zorgt dat het geheel blijft drijven bestaat uit een laag piepschuim met een doek van glasvezel eronder. Dááronder hangt weer een zak die het water om de planten te begieten opvangt. Er ontstaat zo veel meer ruimte voor de tuinder, legt Slappendel uit. “Er is ruimte voor het water in de sloot, voor het verbouwen van planten én voor het opslaan van gietwater dat normaal in basins bewaard wordt.” Dat is handig, want volgens de regels van de gemeente moet de hoeveelheid water in de sloten gelijk blijven. Tegelijkertijd kunnen bedrijven meer planten kweken.

Nu is de drijvende vloer nog mat donkergrijs, de kleur van het teeltdoek. Pas over een tijd zal Rijnbeek junior er planten op zetten. Het water sijpelt dan keurig door het doek heen. Maar voordat die bomen in april op de vloer geplaatst worden, vertelt Anton Rijnbeek junior, is het nodig de waterkwaliteit van het gietwater en het oppervlaktewater een aantal maanden te testen. Dat zal ook na het planten van de bomen doorgaan. Pas eind 2012 is duidelijk of de proef een succes is. Rijnbeek junior sluit niet uit dat zijn bedrijf de hele sloot dan vol zal leggen met de vloeren. “Ze zijn makkelijk te leggen, dat is het probleem niet.”

Schema Drijvende Teeltvloer

Een mogelijk probleem vormen wel de kosten. De gemeente subsidieert het proefproject, zegt Rijnbeek junior, “maar het is de vraag hoe het daarna zal gaan.” Voor gebieden als Boskoop lijken drijvende teeltvloeren een uitkomst. Hoe levensvatbaar ze zijn, hangt af van de kosten.